Med høyere renter, prisstigning på varer og tjenester, og en lavere lønnsvekst for å nevne noe påvirker det oss alle. Det som før kunne ha vært en midlertidig økonomisk «bump i veien», er i dag for mange en bekymring i det daglige om hvordan man skal få endende til å møtes.  

Å slite med økonomien kan være tungt og det er vanlig å føle på skam, du er ikke alene om det! «7 prosent har svært tyngende boutgifter, mens en av fem svarer at de ikke klarer en uforutsett utgift» viser tall fra statistisk sentralbyrå. Det å søke sette opp et budsjett hvor du får oversikt over dine inntekter og utgifter kan være første og viktigste skrittet på veien til å få budsjettet til å gå opp.

I denne artikkelen skal vi utforske et praktisk verktøy som kan hjelpe deg med å få oversikt over egen økonomi.

Lag eget budsjett

Et av de mest effektive verktøyene for å håndtere økonomien din er et budsjett. Det gir deg oversikt over inntekter og utgifter, hjelpe deg å se hvor du kan prøve å spare utgifter så du får økonomien i balanse.

Mange banker tilbyr hjelp, en av dem er DNB. For å hjelpe deg med å komme i gang, tilbyr DNB en åpen tjeneste hvor du kan lage ditt eget budsjett helt gratis. Dette enkle verktøyet er tilgjengelig for alle, og du trenger ikke å være økonomiekspert for å bruke det. Her er hvordan du kommer i gang:

  1. Logg inn i nettbaken så du kan slå opp og se hva dine utgifter er.
  2. Verktøy for å lage budsjett: Det finnes mange verktøy. Vi har tatt utgangspunkt i DNB sitt verktøy, som du finner her: https://www.dnb.no/okonomisk-radgiver/ditt-okonomiske-dna/budsjett/. Det er tilgjengelig for alle, uavhengig av om du er kunde hos DNB eller ikke.
  3. Registrer dine inntekter og utgifter: Først må du legge inn informasjon om dine månedlige inntekter og faste utgifter. Dette kan inkludere lønn, barnebidrag, boliglån eller husleie, strømregninger, matkostnader, og så videre.
  4. Velg kategori: Velg den kategorien som passer i verktøyet for å registrere dine inntekter og utgifter. Dette vil hjelpe deg med å få en klar oversikt over hvor pengene dine går hver måned.
  5. Last ned budsjettet ditt: Etter at du registrert alle inntekter og utgifter trykk på knappen regn ut, og velg så «last ned som excel fil». Åpne fila du lastet ned og lagre det et sted så du finner det igjen. Nå har du satt opp et budsjett.
  6. Analyser budsjettet ditt: Budsjettet ditt viser om du har penger til overs når du har betalt alle regningene dine eller om du går i minus. Du kan også finne ut hvor du kan kutte ned kostnader eller øke sparingen (hvis du har penger til overs).

Ved å bruke DNBs budsjettverktøy, kan du ta de første skrittene mot å ta kontroll over din økonomiske fremtid. Husk at et budsjett er et levende dokument som kan justeres etter behov, så ikke vær redd for å gjøre endringer underveis. Med litt innsats og planlegging kan du oppnå økonomisk stabilitet og trygghet.

Kom i gang med å lage ditt eget budsjett i dag!

Andre verktøy for å sette opp budsjett

Artikkelen er skrevet i samarbeid med KI.